Schoonheidsinstituut Pour Vous, ontdek het verschil!

Instituut voor huidverbetering en ontharing

Een te droge huid is net een schietschijf voor jeuk of eczeem

Krijg jij ook steeds meer last van jeuk? Vaak is de oorzaak een droge of een vochtarme huid, soms liggen de oorzaken heel ergens anders. Monica van Ee, directeur hannah, gaat dieper in op de kriebelperikelen en geeft tips hoe je dit het beste kan verhelpen. “De juiste verzorging is heel belangrijk en dat begint bij een goede reiniging. Een stelregel voor het reinigingsproduct: alles wat schuimt, droogt de huid uit.”

Hoe serieus is het probleem?

“Jeuk is een van de meest voorkomende huidklachten. Veel mensen schamen zich ervoor. Nergens voor nodig: 80% van de Nederlanders heeft er in meer of mindere mate wel eens last van. Het is een serieuze klacht, die soms erger dan pijn wordt ervaren.”

Wat zijn de oorzaken?

“Jeuk kan ontstaan door stoffen zoals histamine, die uit de cellen in de huid vrijkomen. Via aparte jeukzenuwen krijgen de hersenen jeuksignalen door. Instinctief ga je krabben, waardoor je de huid zelfs zo erg kunt irriteren, dat ze nog meer gaat jeuken en je daardoor weer harder gaat krabben. En dan ontstaat er dus een vicieuze cirkel, die grote problemen kan opleveren. Dit proces kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Maar ook externe factoren kunnen een rol spelen, zoals water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, irritatie door textielvezels of glaswol en alcohol. Jeuk aan de benen kan ook een symptoom zijn van diabetes. Is er naast jeuk ook sprake van overmatige dorst, vermoeidheid, pijn in de benen of wondjes die slecht genezen? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Steeds vaker zien we dat mensen last hebben van jeuk aan bijvoorbeeld de onderbenen, zeker in een overgangsperiode van kou naar warmte. De oorzaak daarvan is vaak uitdroging van de huid. Door externe factoren als zonlicht, zeep, geparfumeerde producten, wind en kou kan de huid op de onderbenen snel haar vochtbalans verliezen. Ook scheren en te vaak en te warm douchen spelen een rol. Sommige mensen hebben last van hun panty’s: ze beschermen de huid weliswaar tegen de kou, maar de constante wrijving kan uitdroging of schilfering veroorzaken.”

Kwestie van goede bodylotion toch?

“Al denk je de benen nog zo goed te verzorgen, toch kan de huid ervan droog blijven. Misschien maakt je gebruik van een product op basis van olie-in-water onder de douche? Zo’n product laat namelijk kleine waterdeeltjes achter, die je huid vervolgens via warmte wil laten verdampen. Hierdoor droogt de huid nog meer uit – en ontstaat er nog meer jeuk. Een goed advies over de juiste verzorging is dus heel belangrijk en dat begint bij een goede reiniging. Dat geldt niet alleen voor de onderbenen, maar voor de gehele huid op zowel gezicht als lichaam. Een stelregel voor het reinigingsproduct: alles wat schuimt, droogt de huid uit. De eerste stap in verbetering van een jeukende huid – van elke huid eigenlijk – is dus een goede dagelijkse reiniging om de huid te ontdoen van vuil en bacteriën. Als we slapen, zijn de huidcellen superactief om zich te vernieuwen. Naarmate we ouder worden, vernieuwen de huidcellen zich steeds trager. Huidverbetering betekent gewoon de huid aan het werk houden. De huid verjongen – sorry maar dat gaat gewoon niet! Wanneer de huid niet goed is schoongemaakt, kan ze zeker geen producten opnemen en voor verbetering zorgen. En dat kan leiden tot een droge huid. Dus stap 1: goed reinigen! Bij hannah kiezen we voor een hydrofiele, olierijke reiniging, zowel voor het gezicht als voor het lichaam: de Shower Treatment. Zepen of andere schuimende producten drogen de huid enorm uit en tasten de zuurgraad van de huid aan.”

Check! En stap 2?

“Daarna is het zaak de huid ook goed te voeden met een rijke olie of crème. Soms lijkt het wel of geen olie of crème is opgewassen tegen de droge onderbenen, zeker als ze net onthaard zijn met laser of IPL. Vroeger dachten we alleen de haar en  haarzak te ‘verschrompelen’. Inmiddels weten we dat hierdoor ook vele talgklieren verloren gaan. Dat vereist dus het hele jaar aandacht want de vetproductie is duidelijk verminderd. Belangrijk voor een oplossing van het droge-huid-probleem zijn vocht, huideigen vitamines en de juiste voedingsstoffen. Een droge huid produceert te weinig huidvet, is niet in staat om de vochtvoorraad op peil te houden en kan bovendien erg gevoelig zijn. Een te droge huid is net een schietschijf voor huidaandoeningen als jeuk of eczeem.”

Hoe weet je of het vochtprobleem of eerder een vetprobleem is?

“Om te bepalen of je een vochtarme of vetarme huid hebt en wat die droge huid nodig heeft, is de Skin Analyzer onmisbaar. De huidcoach meet onder andere het vochtgehalte in de hoornlaag. Een vochtarme huid is immers niet in staat om lipiden – en daarmee werkstoffen – te binden. Daarom is een vochtherstellende spray handig. Wanneer je de huid eerst intensief hydrateert met het Vitamin Complex of Sparkling Spray, wordt de crème veel beter door de huid opgenomen. Je hebt zelfs minder crème nodig. Met de Skin Analyzer stelt de huidcoach ook vast hoeveel lipiden zich op de huid bevinden. Lipiden bevatten waardevolle stoffen die de huid nodig heeft om haar goede conditie te onderhouden en om degeneratie tegen te gaan. Verder meten ze de pH ofwel de zuurmantel. Hierdoor wordt de natuurlijke bescherming van de huid tegen schimmels, bacteriën en andere schadelijke invloeden van buitenaf inzichtelijk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de huidcoach een goed behandel- en productadvies kan geven.

Is er nog verschil in wat je voor welke huidzone moet gebruiken?

“Er zijn heel veel cosmeticaproducten op de markt en binnen het hannah-concept bieden wij geen aparte oog-, hals-, of handproducten. Huid is immers huid, of dit nu op je gezicht zit of op je billen. Het gaat er niet om wat je gebruikt, maar wel hoe het wordt gebruikt en waarom. Je kan de mooiste en duurste producten hebben aangeschaft, maar bij onjuist gebruik, onvoldoende voorbereiding of bij de verkeerde productcombinatie bestaat de kans dat een crème niet het gewenste resultaat geeft. Of sterker: op de huid blijft drijven. Een gedegen advies van de professional is én blijft dus essentieel. En dat is wat ons werk ook zo mooi maakt.”

Bron: Esthé