Algemene informatie over de IPL/VPL behandeling

Het licht van de IPL/VPL apparatuur wordt geabsorbeerd door de melanine (verzamelnaam voor pigment) in het haar en de energie geeft zoveel warmte dat het de matrix, papil en bulbus vernietigt. De melanine van het haar zorgt voor de geleiding van die warmte naar de wortel. Daarom moet er altijd voldoende pigment in het haar aanwezig zijn. Haar met onvoldoende pigment is niet voldoende te behandelen. Hetzelfde geldt voor grijze haren ivm met het ontbreken van pigment. Wanneer de kiemcellen in de bulbus opgewarmd zijn tot minimaal 60 tot 70 graden, zal het haar compleet met de wortel loslaten van de voedingsbodem. Gemiddeld duurt het uitvallen van het haar twee tot vier weken. Het lijkt daarom net voor de cliënt alsof het haar doorgroeit en er niets is gebeurd.

 

De duur van iedere groeifase is afhankelijk van het lichaamsgebied. De IPL/VPL apparatuur kan alleen haar in de actieve groeifase kapot maken. Slechts een deel van al het zichtbare haar bevindt zich in de groeifase en verdwijnt voorgoed en daarom zijn er ook meerdere behandelingen nodig. Loszittend en slapend haar absorbeert onvoldoende licht en kan niet effectief behandeld worden. De behandelingen op het lichaam worden om de 8-10 weken uitgevoerd, de behandelingen op het gelaat worden om de 4-6 weken uitgevoerd. Het uiteindelijke resultaat zal pas na enkele behandelingen zichtbaar gaan worden en verschilt van persoon tot persoon. De behandelde haren vallen na 2 tot 4 weken uit: het lijkt alsof ze groeien maar de afgestorven haren worden door de huid naar buiten geduwd.  Een 100% resultaat kan helaas niet gegarandeerd worden en zijn ook van persoon tot persoon verschillend. Na de behandeling blijven er namelijk donsharen achter en deze kunnen zich in de loop van de jaren onder invloed van hormonen, medicatie of overmatige irritatie tot nieuwe volwassen haren ontwikkelen. Deze haren kunnen dan eventueel weer behandeld worden om een optimaal resultaat te bereiken of te behouden. De behandeling is niet geheel pijnloos, maar de gevoeligheid verschilt per persoon en is afhankelijk van het lichaamsdeel dat behandeld wordt. Wij geven het advies om minimaal vier weken voor de aanvang van de kuur het te behandelen gebied alleen te scheren en te knippen (evt. gebruik van ontharingscrème). Door deze termijn aan te houden bevinden zich zoveel mogelijk haren in de groeifase. Na de behandeling kunt u meteen weer uw dagelijkse activiteiten hervatten.

 

Contra-indicaties

Zwangerschap, gevoeligheid voor licht/zon-allergie, gebruik van Roaccutane (afgelopen 6 maanden), pacemaker, kanker/tumoren, koorts, permanente make-up en tatoeages. Verder is voorzichtigheid geboden bij gebruik van bloedverdunners, epilepsie, recente bruining door zonnebank of vakantie, diabetes, ontstekingen, infecties en eczeem.

Het haar heeft drie groeifases

  • De actievefase (anagene fase)
  • De overgangsfase (katagene fase)
  • De rustfase (telogene fase)

Meer info over: