Couperose

 

Wat is couperose

Een kenmerk van couperose is de aanwezigheid van een netwerk van talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een  volkomen onschuldige afwijking in je huid dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste rode of blauwe adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasieën”.

 

Hoe ontstaat couperose ?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden en doorschijnen in de huid. Een aantal factoren of uitlokkende prikkels kunnen hier een oorzaak in hebben.

  •  Erfelijkheid
  • Overmatige zonblootstelling
  • Huidtype. Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
  • Langdurig gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik

 

Hoe ziet couperose eruit ?

We zien voornamelijk op de wangen, neus en op de kin uitgezette rode en blauwe vaatjes. Door met de vingertop op het vaatje in te drukken verdwijnt de roodheid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen;  bij couperose treden deze verschijnselen niet op.